mandag den 2. marts 2009

Månedens kalkmaleri

Tiden er omkring 1125-50 og stedet er Fjenneslev kirke. Tre mænd med meget feminine ben bærer gaver frem til en kvinde med et barn på skødet.


Mændene befinder sig udenfor, mens kvinden og barnet sidder indendøre på en trone. Det er Madonna med barnet.
De tre er de vise mænd fra Østerland.
Det er først senere, at disse bliver fremstillet som konger. På dette tidspunkt fremstilles de som vise mænd ligesom i de tidligste katakombemalerier og kristne mosaikker.


De bliver ofte sammenlignet med denne mosaik fra Sant' Apollinare Nuovo i Ravenna. Både mosaikken og kalkmaleriet er hårdt restaurerede. Derfor kan vi ikke sige, at det vi ser, er det oprindelige, men det giver os et indtryk. Det interessante er deres hovedbeklædning. På mosaikken i Ravenna bærer de frygiske huer. Det fortæller os, at de kommer østfra. På kalkmaleriet bærer de en hue, der mere minder om en hjelmformet hue og som peger på det nordiske område.Der er heller ikke så meget pomp og pragt over de vise mænd i Fjenneslev som dem i Ravenna. Det skyldes tidens formsprog, som bestod af ensfarvede flader, men måske også restaureringen. Beholderne, som gaverne bæres frem i, er også betydeligt mere enkle end de sølvbeholdere de tre vise mænd kommer med i Ravenna.
Kropssproget i begge fremstillinger med de bøjede knæ kaldes knæløb.
Det er altså i motivvalget og opsætningen, at der kan trækkes paralleller mellem Fjenneslev og Ravenna.


I kunsthistorien findes et utal af billeder, som fremstiller Madonna med barnet. Det var den byzantinske kirke som udformede de første fremstillinger og blandt dem var denne variant, hvor Madonna sidder på en trone med barnet på skødet. Fremstillingen kaldes Madonna Nikopoia = den der bringer sejr.
Tronen er smukt udsmykket. I den ene hånd holder Jesus barnet en skriftrulle. Med den anden hånd velsigner han de tre vise mænd.
I Måløv kirke findes en anden byzantinsk variant; Madonna Hodegetria = hun som viser vejen.


Her står Madonna op og bærer det velsignende Jesus barn på armen.
Forbindelserne til resten af Europa og den romerske kirke er tydelige.

De tre vise mænd, der tilbeder Jesus barnet er malet af Finjaværkstedet som også malede i Soderup og Slaglille kirke. De rester, der findes af det samme motiv i de to kirker, giver os et godt blik ind i fremgangsmåden ved fremstillingen af et kalkmaleri.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar