lørdag den 5. december 2009

Kalkmaleri af Skt. Nikolaus i Stubbekøbing kirke

I nogle lande får børnene gaver om aftenen d.5. december, andre steder på dagen d.6. Bagerens vindue bugner med Skt.Nikolaus kager. I Schweiz brygger de sågar en øl på denne dag, som lagres og serveres året efter til jul. Så er der også lidt til de voksne.

I Danmark og Sverige har vi ikke tradition for at fejre Skt.Nikolaus, men han optræder i en lang række kirkers kalkmalerier. Ligesom der findes kirker tilegnet Skt.Nikolaus, som på dansk bliver til Nikolaj. Dette skyldes, at han var helgen for folk i nød. Især søfolk. Derfor findes Skt.Nikolaus i mange kirker ved havet, men da han også findes i kirker inde i landet kan hans tilstedeværelse ikke udelukkende skyldes hans beskyttelse af søfolk. Måske skyldes det, at han også er børnenes beskytter eller det knytter sig til en af de mange legender om ham.

En af de mest kendte er legenden om faderen, som var så fattig, at han ikke kunne betale medgift til sine tre døtre. Derfor så han ingen anden udvej end at overgive dem til et bordel. Skt.Nikolaus reddede de tre kvinder ved tre aftener i træk at kaste guldmønter ind ad faderens vindue. Derfor er han i billedkunsten ofte fremstillet sammen med de tre attributter en pung, tre guldkugler eller mønter.

En anden legende fortæller om en kroejer som som under en pestepidemi har myrdet sine tre børn og lagt dem i et saltkar, for senere at servere dem for kroens gæster. På mirakuløs vis genopliver Skt. Nikolaus børnene. Derfor er den fjerde af Skt. Nikolaus´attributter tre børn i et kar.

Endelig er der legenden om tre søfolk i havsnød, som Skt.Nikolaus redder ved at stilne stormen. Heraf har han fået sin sidste attribut: et anker.

I kalkmalerierne er han fremstillet som biskop og den historiske Skt.Nikolaus var da også Biskop i Myra i det 4. århundrede.

Senere bliver Skt. Nikolaus til julemanden, men det er en helt anden historie, som vi gemmer til senere på måneden.

Kender du til andre legender om Skt. Nikolaus, traditioner for at fejre Skt.Nikolaus eller har en ide om, hvorfor han findes i de danske og svenske kirker, så skriv en kommentar.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar